Geschiedenis van de Schotense Waterski Klub.
Onder impuls van de heer Willy Dom, zijn echtgenote Mevrouw Francine Icke en de heer John Pombreu, werd op 2 april 1974 de VZW: Schotense Waterski Klub opgericht. De vereniging heeft tot doel “het bevorderen van de watersport en de waterski in het bijzonder”. De toenmalige Voorzitter van SWK, de heer Willy Dom, diende meteen een cruciaal probleem op te lossen: de vereniging was opgericht doch, het specifieke van de Schotense Waterski Klub was dat de club nog geen locatie had. Een watersportvereniging zonder eigen wateroppervlak! De toenmalige leden gingen stiekem in het 7e Havendok skiën, doch onder de druk van de politie was de pret van zeer korte duur.
Snel werd de huidige locatie, beter gekend als de E10 plas aan SWK in huur gegeven. De E10 plas, gelegen op het grondgebied van Schoten, doorkruist door de autosnelweg Antwerpen-Breda, was een deel van het geplande Duwvaartkanaal, een kanaal dat de Schelde (Zandvliet) en het Albertkanaal (Oelegem) zou verbinden.
Het toenmalig clubhuis bestond uit een tot sanitaire ruimte omgebouwde bestelwagen en vier metalen containers. In de loop der jaren groeide de club en werd de infrastructuur gemoderniseerd.
Enkele jaren nadien vernielde een hevige brand het toenmalig clubhuis. Van het clubhuis bleven nog slechts enkele muren overeind. Het werk van verschillende jaren werd in enkele uren ongedaan gemaakt. Diverse leden sloegen de handen in elkaar en in een mum van tijd werden de plannen van het huidig clubhuis getekend. Het clubhuis verhuisde tijdelijk naar een container en met de hulp van enkele leden kon de bouw van het huidig clubhuis van start gaan.
Eind 2000 besliste de Vlaamse Regering de plannen van het Duwvaartkanaal op te bergen. In 2003 werd het definitief geschrapt van het Gewestplan. De komst van de Hoge Snelheidstrein tussen Antwerpen en Breda had ook een invloed op SWK. De bouw van de spoorweg en van een tweede brug over de E10 plas leidden tot de onteigening van een deel van het wateroppervlakte. Deze onteigening had evenwel geen negatieve impact op de activiteiten van de club.
Vandaag de dag is SWK nog steeds een familiale club waar eenieder in een gezellige sfeer het waterskien en het wake-board kan beoefenen. De club telt een 50 booteigenaars en ruim 300 skiënde leden.
Jaarlijks organiseert de club een clubkampioenschap. Ook nationale en internationale wedstrijden komen aan bod. In 2005 werd het wereldkampioenschap Mindervaliden op SWK georganiseerd en SWK werd door de Belgische Waterskifederatie aangewezen voor de organisatie van het Belgisch Kampioenschap 2017.
Bent U een watersportliefhebber en wenst U kennis te maken met het waterskiën of bent U reeds een fervente waterskiër, komt gerust eens langs op SWK.